Szoftverfejlesztési módszertanok

Szoftverfejlesztési módszertanok
A LogiNet egyik alapelve, hogy minden projekt egyedi, minden fejlesztés esetében az adott feladat paraméterei döntik el, hogy csapatunk milyen szoftverfejlesztési módszertannal (agilis módszertan / klasszikus vízesés módszertan/ hibrid), milyen humánerő-forrással (senior és junior fejlesztők, tervezők, UX-specialista, business analyst, tesztelő, stb.) és milyen technológiával dolgozik.
Milyen lépésekből áll a webfejlesztés?

Milyen lépésekből áll a webfejlesztés?

A LogiNet 2008. óta nyújt magas színvonalú szoftverfejlesztési, alkalmazás fejlesztési és IT-tanácsadási szolgáltatásokat startupok, közép- és nagyvállalatok számára. A webfejlesztés teljes folyamatát lefedjük, az igényfelméréstől kezdve az élesítést követő üzemeltetési és karbantartási szolgáltatásig.

1. Igényfelmérés és tervezés

 • Előzetes konzultáció, indikatív ajánlat
 • Specifikáció készítés
 • Pontos árajánlat és várható projekt ütemezés

2. Webfejlesztés és UX design

 • UX és UI design, felhasználói tesztelés, interjúk, kutatás
 • Webfejlesztés
 • Tesztelés
 • Demó
 • Webes alkalmazás, mobil alkalmazás, portál, webshop élesítése

3. Support

 • Élesítést követő aktív support
 • Kisebb fejlesztések folyamatos megvalósítása
 • Üzemeltetési (rendszergazda) és karbantartási szolgáltatás

Milyen szoftverfejlesztési módszertanok közül lehet választani?

A módszertanok terén a LogiNetet is folyamatos változás jellemezte. Míg kezdetben kizárólag vízesés módszertannal folytak a fejlesztések, a projektek komplexitásának, hosszának növekedésével kénytelenek voltunk belátni, hogy ez nem járható út. Az agilis módszertan térhódításával párhuzamosan több elemét átvettük az új fejlesztési módszertannak. Végül ezekből az agilis elemekből és a korábban használt vízesés módszertanból megalkottuk a saját hibrid módszertanunkat. 

Vízesés módszertan

Vízesés módszertan

A vízesés módszertan a szoftverfejlesztés egy hagyományos modellje, amelynek szakaszai egymás után, egy vízeséshez hasonlóan követik egymást. Ez a módszer a projekt kezdeti szakaszában jelentős tervezést és specifikációt igényel, majd ez alapján zajlik a fejlesztés. 

A módszertan legnagyobb előnye a strukturált és jól dokumentált folyamat, ami előre kiszámíthatóvá teszi a projekt menetét. Hátránya viszont, hogy nem rugalmas: ha változásokra van szükség, a módosításokat nehéz végigvinni. 

Emiatt a vízesés módszertant elsősorban olyan projektek esetében alkalmazzák, ahol a követelmények jól meghatározottak és valószínűleg nem változnak a projekt során. Az agilis módszertanok elterjedésével a vízesés modell népszerűsége csökkent, de még mindig használják olyan területeken, ahol a változások kezelése kevésbé kritikus.

Agilis módszertan

Agilis módszertan

Az agilis módszertan alapvető előnye a rugalmasság: képes alkalmazkodni a változó követelményekhez a fejlesztés során, lehetővé teszi a gyors módosítást. Ez annak köszönhető, hogy a fejlesztés kisebb részletekben történik, amelynek eredményéről az ügyfelet rendszeresen tájékoztatja a szoftvercég.

Az agilis fejlesztési módszertan különösen hatékony olyan környezetben, ahol az igények gyakran változnak, és lényeges a termék gyors piacra juttatása.

Hibrid módszertan

Hibrid módszertan

A hibrid módszertan a hagyományos, vízesés módszertan strukturáltságát és előre tervezettségét kombinálja az agilis módszertan rugalmasságával és gyors reagáló képességével. A hibrid módszertan akkor hasznos, amikor a projekt egyes elemei megkövetelik a szigorúan tervezést, míg más részei agilisabb megközelítést igényelnek. A sikeres alkalmazás kulcsa az egyensúly megtalálása a tervezés, a rugalmasság és gyors reagálás között.

Mi jellemzi a saját hibrid módszertanunkat?

 • A scope-ot több iterációra vágjuk szét, amelyeknek a felhasználó által könnyen érhető és ellenőrizhető eredményeket kell szállítani
 • Az iterációk hossza 2-4 hét (az elején lehetnek hosszabbak, de a projekt végén a 2 hetes iterációkat célozzuk meg). Ez lehetővé teszi, hogy a termékfejlesztés iránya menet közben rugalmasan változzon, a piaci mozgásokra gyorsan reagáljon, egyedi kérésekre rugalmasan alkalmazkodjon.
 • Folyamatos a kommunikáció a csapattagok között (napi standup)
 • Az iterációk hosszától függően 1-2 sprintenként demót tartunk az ügyfeleinknek, folyamatosan értesül tehát a webfejlesztés alakulásáról.
Mi alapján döntünk a fejlesztési módszertanok között?

Mi alapján döntünk a fejlesztési módszertanok között?

A LogiNet csapata olyan innovatív megoldásokat szállít, amelyek hozzájárulnak ügyfeleink elégedettségéhez, üzleti céljaik eléréséhez. Igyekszünk mindig alkalmazkodni a projekthez, a scope-hoz, az ügyfélhez, és a körülményekhez, amelyek az adott szoftverfejlesztési feladatot az adott pillanatban körülveszik.

A belső megvalósítású projektek a LogiNetben általában a saját hibrid módszertanunkból indulnak ki. Egyes ügyfeleknél a fejlesztés kaphat egy extra agilis hátszelet és sokkal inkább hasonlít már az agilis módszertanokra, mint a hibridre. 
Néha persze az is előfordul, hogy kisebb feladatoknál, belső pilot projekteknél még mindig visszanyúlunk a régi, klasszikus vízesés módszertanhoz.

Referenciáink között így megtalálhatóak azok a projektek is, amelyeknek kisebb méretű scope-ja a klasszikus módszertanban működött igazán: a rendszer- és szoftverkövetelmények, a tesztelési és élesítési fázisok egymásutánisága a vízesés-modell alkalmazását igényelte. 

AJÁNLATKÉRÉS

Fokozza vállalkozása hatékonyságát, növelje bevételét cége igényeire szabott, egyedi szoftveres megoldásokkal! A LogiNet szakértelmével hosszú távra tervezhet: írja le elképzeléseit, céljait, és kollégánk rövid időn belül felveszi Önnel a kapcsolatot!

AJÁNLATKÉRÉS