5 ok, amiért kifizetődő kiszervezni a szoftverfejlesztést

Mi az IT outsourcing és mikor jó döntés cégünknek?

2020-01-09

Számos iparágban a versenyelőny megszerzése mára elképzelhetetlen egyedi szoftverfejlesztések nélkül. Ezek hiányában ugyanis nem tudjuk modernizálni üzleti folyamatainkat, elmarad ötleteink megvalósítása. De mikor ideális ehhez az IT munkákat kiszervezni? Mitől hatékonyabb sok esetben bérelt csapatra bízni a feladatokat? Milyen esetben döntsünk az outsourcing előnyei mellett saját szakembergárda házon belüli összeállításáról? Áttekinthető előnyök és a legfontosabb kérdések a helyzet tisztázásához!

A szoftverfejlesztés kiszervezése mára bevett gyakorlat az IT területén. Igénybevételével a mozgásterüket bővíthetik a vállalkozások, ha egy projekt megvalósításához lenne szükségük szoftverfejlesztői kapacitásokra. Ugyanis ha tehermentesítenék ezalól saját IT csapatukat, vagy ott ehhez nem akarnak extra munkaerőt felvenni, esetleg egyáltalán nincs ilyen szakembergárda a cégnél, akkor egy olyan fejlesztőcég felbérlésével a megvalósításhoz mint a LogiNet, mindez kényelmesen, hatékonyan kiváltható. Az outsourcing keretében a teendők határozzák meg, hogy ez egy-egy specialista vagy egy komplett, összeszokott csapat rendelkezésre bocsájtását jelenti partnerünk felé. A szakértők ezután a megbízó saját munkatársaival együtt dolgoznak a szezonális- vagy projektmunka sikeréért.


Amit nyerhet vállalkozásunk a szoftverfejlesztés kiszervezésével:

1. Gyorsabb kivitelezés

Mivel nem saját csapatot építünk, így nem kell időt fordítanunk a toborzás, kiválasztás folyamataira, megspórolhatjuk a szerződéskötéshez kapcsolódó papírmunkák, valamint a betanítás időveszteségeit. A megfelelő partner kiválasztását követően megrendelői oldalról azonnal megkezdhetjük a projekt előkészítését, a célok, elvárások, menetrend kialakítását, amit követve kivitelezőinkkel hatékonyan haladhat a munka. Ilyen esetekben nem kell számolnunk a munkaerő vándorlás problémáival sem, hiszen partnerünk feladata, hogy meglegyen a határidők tartásához lényeges szakember létszám.

2. Tervezhetőbb, alacsonyabb költségek

A szoftverfejlesztés kiszervezésével a költségeken is spórolhatunk. Ugyanis míg a saját csapatba felvett IT szakemberek esetében egész évben terveznünk kell a bérekkel és juttatásokkal, addig outsourcing esetében csak a projektre vonatkozó díjakat kell fizetnünk.

3. Kiemelt rugalmasság

A fejlesztés kiszervezésével könnyebben alkalmazkodhatunk a piaci trendek változásaihoz vagy épp a váratlanul felmerülő igényekhez. Egy új kolléga standard felvételi eljárásánál gyorsabban, akkár az igény felmerülése után azonnal hozhatunk be cégünkbe szaktudást ezzel a megoldással. Így egyből a kivitelezésre, annak kérdéseire koncentrálhatunk.  

4. Több idő az egyéb üzleti folyamatokra

Mivel a kiszervezés során az IT feladatokkal a megbízott csapat dolgozik, így házon belül marad szabad kapacitás a sikerhez ugyanúgy lényeges egyéb üzleti folyamatokra is: marketing, tartalomkezelés, ügyfélszolgálat és további alapvető szolgáltatások.

5. A legjobb szakemberek a feladathoz

A kiszervezésnek hála mindig ideális összetételben dolgoztathatunk szakértőket az adott feladat megvalósításán. Saját IT csapat esetében ugyanis nem életszerű, hogy feladatok mentén vesszük fel, bocsájtjuk el backend és frontend fejlesztőinket, designereinket, tanácsadóinkat, stb.


Mikor lehet mégis jobb, ha házon belül építjük ki IT csapatunkat?

Amennyiben a fejlesztés a vállalkozás főtevékenységi körét érinti (például taxi társaságként rendelési applikációra van szükségünk), akkor a fentiek dacára mégis érdemes lehet elgondolkoznunk a fejlesztés házon belül tartásán. Hiszen olyan egyedi megoldásra van szükségünk, amit a napi rutint követve folyamatosan meg kell újítani, valamint karbantartása is folyamatos, gyors munkavégzést kíván. A házon belüli csapat toborzása előtt azonban fontos szem előtt tartani: az üzleti igényt egy fejlesztői csapat önmagában még nem változtatja üzleti célokat szolgáló megoldássá. Az eredményesség érdekében szükségünk lesz még üzleti elemzőre, projektmenedzserre és tesztelőkre is. Az ő munkabérüket is érdemes bevonni a számításokba, mielőtt egyértelműen a kiszervezés vagy a saját kapacitások bővítése mellett döntünk. 


A legfontosabb kérdések tehát a döntéshez:

  • Mennyire a cég főtevékenységéhez kötött a feladat?
  • Mekkora az időkeret, amit rászánhatunk?
  • Mekkora a költségkeret?

Ugyanis, ha olyan fejlesztésről van szó, amely speciális területen egészíti ki a munkánkat (e-kereskedelmi megoldások például), ráadásul szempont az ár és az időtényező is, jobban járhatunk a kiszervezéssel. Így gyorsan, már bevált megoldásokból kiindulva, költséghatékonyan készíthetik el azt számunkra külsős szakértők.


Az IT outsourcing, azaz a szoftverfejlesztés kiszervezése hatékony megoldás a cégeknek


Szerezzen versenyelőnyt vállalkozása igényeire szabott mobil applikációval, webáruházzal, céges platformmal, egyedi szoftverfejlesztéssel! Szervezze ki a feladatokat az e-kereskedelemi megoldások hazai szakértőjével, a LogiNettel! Ajánlatért keresse munkatársainkat központi elérhetőségeinken!
A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.