5 ok, amiért kifizetődő kiszervezni a szoftverfejlesztést

Mi az IT outsourcing és mikor jó döntés cégünknek?

Számos iparágban a versenyelőny megszerzése mára elképzelhetetlen egyedi szoftverfejlesztések nélkül. Ezek hiányában ugyanis nem tudjuk modernizálni üzleti folyamatainkat, elmarad ötleteink megvalósítása. Mikor ideális ehhez az IT munkákat kiszervezni? Mitől hatékonyabb sok esetben bérelt csapatra bízni a feladatokat? Milyen esetben döntsünk saját szakembergárda házon belüli összeállításáról? Ismerje meg az outsourcing előnyeit, és milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a döntés előtt!

/Frissítés, 2023.05. – Új információkkal bővítettük ezt a cikket/

A szoftverfejlesztés kiszervezése mára bevett gyakorlat az IT területén. Igénybevételével a vállalkozások bővíthetik a mozgásterüket, ha egy projekt megvalósításához szoftverfejlesztői kapacitásokra lenne szükségük. Ezáltal ugyanis tehermentesíthetik saját IT csapatukat. Az outsourcing megoldás ideális akkor is, ha egy projektre nem kíván a cég extra munkaerőt felvenni, esetleg nem rendelkeznek ilyen szakemberrel. A projekt ilyen esetben egy fejlesztőcég felbérlésével, mint a LogiNet, kényelmesen, hatékonyan megvalósítható. Az outsourcing keretében a teendők határozzák meg, hogy ez egy-egy specialista, vagy egy komplett, összeszokott csapat rendelkezésre bocsátását jelenti az ügyfél felé. A szakértők ezután a megbízó saját munkatársaival együtt dolgoznak a szezonális- vagy projektmunka sikeréért.

Az IT kiszervezések volumene folyamatosan növekszik: 2027-re az előrejelzések szerint meghaladja a 680 milliárd dollárt, szemben a 2021. évi 526,6 milliárddal. Érdekes adat, hogy a világ 2000 legnagyobb cégének 92%-a igénybevett IT outsourcingot az elmúlt években. 

Mivel a digitális megoldások egyre inkább beépülnek a vállalatok működési folyamataiba, és a kereslet növekedése miatt egyre nehezebbé válik hozzáértő IT szakembereket találni, az outsourcing egyre több vállalat számára jelentheti a megoldást a jövőben is. Ez a vállalatok és a fejlesztőcégek közötti kapcsolat átalakulását is magával hozhatja: a cégek egyre inkább hosszú távú megoldásként tekinthetnek az outsourcingra. A vállalat már nem a legalacsonyabb árat keresi, hanem az értéket, a minőségi szolgáltatást jobban értékeli. Elképzelhető az is, hogy a vállalatok egy projekthez akár több fejlesztőcégtől is “kölcsönvehetnek” erőforrást, hogy csapatukba a legjobb munkatársakat gyűjtsék össze.


Milyen előnyei vannak a szoftverfejlesztés kiszervezésének?

1. Gyorsabb kivitelezés

Mivel nem saját csapatot építünk, így nem kell időt fordítanunk a toborzás, kiválasztás folyamataira, megspórolhatjuk a szerződéskötéshez kapcsolódó papírmunkák, valamint a betanítás időveszteségeit. Az olyan helyzetek sem okozhatnak kiesést, ami belsős munkatársak esetén óhatatlanul előfordulhat, mint például szabadságolás, vagy betegség. 

A megfelelő partner kiválasztását követően megrendelői oldalról azonnal megkezdhetjük a projekt előkészítését, a célok, elvárások, menetrend kialakítását, amit követve, kivitelezőinkkel hatékonyan haladhat a munka. Ilyen esetekben nem kell számolnunk a munkaerő vándorlás problémáival sem, hiszen partnerünk feladata, hogy meglegyen a határidők tartásához lényeges szakember létszám.

2. Tervezhetőbb, alacsonyabb költségek

A szoftverfejlesztés kiszervezésével a költségeken is spórolhatunk. Akár rövid távon van szükségünk fejlesztő erőforrásra, akár hosszú távon, kiszámítható költségekkel számolhatunk. Miután csak az időszakos igények kielégítésére vesszük igénybe a szolgáltatást, ez pénzügyileg kedvezőbb konstrukciót jelent, hiszen a saját csapatba felvett IT szakemberek esetében egész évben terveznünk kell a bérekkel és juttatásokkal.

3. Legújabb technológia alkalmazása

A fejlesztés kiszervezésével könnyebben alkalmazkodhatunk a piaci trendek változásaihoz vagy épp a váratlanul felmerülő igényekhez. Egy új kolléga standard felvételi eljárásánál gyorsabban, akkár az igény felmerülése után azonnal hozhatunk be cégünkbe szaktudást ezzel a megoldással. Így egyből a kivitelezésre, annak kérdéseire koncentrálhatunk.  

4. Nagyobb fókusz a fő tevékenységen

A kiszervezés lehetővé teszi, hogy a vállalatunk kizárólag a fő tevékenységére összpontosíthasson. Mivel a kiszervezés során az IT feladatokkal a megbízott csapat dolgozik, így házon belül marad szabad kapacitás a sikerhez ugyanúgy lényeges egyéb üzleti folyamatokra is: marketing, tartalomkezelés, ügyfélszolgálat, és további alapvető szolgáltatások.

5. IT projektek a megfelelő szakemberekkel

A kiszervezésnek hála mindig ideális összetételű szakértői csapat dolgozik az adott feladat megvalósításán. Saját IT csapat esetében ugyanis nem életszerű, hogy feladatok mentén vegyük fel, vagy éppen bocsássuk el backend és frontend fejlesztőinket, designereinket, tanácsadóinkat, stb.


Milyen esetben érdemes házon belül kiépíteni IT csapatunkat?

Amennyiben a fejlesztés a vállalkozás fő tevékenységi körét érinti (például taxi társaságként rendelési applikációra van szükségünk), akkor a fentiek ellenére érdemes lehet elgondolkoznunk a fejlesztés házon belül tartásán. Olyan egyedi megoldásra van ugyanis szükségünk, amit a napi rutint követve folyamatosan meg kell újítani, valamint karbantartása is folyamatos, gyors munkavégzést kíván. 

A házon belüli csapat toborzása előtt azonban fontos szem előtt tartani: az üzleti igényt egy fejlesztői csapat önmagában még nem változtatja eredményes megoldássá. A sikeresség érdekében szükségünk lesz üzleti elemzőre, projektmenedzserre és tesztelőkre is.

A szakemberek munkabérét is érdemes bevonni a számításokba, mielőtt egyértelműen a kiszervezés vagy a saját kapacitások bővítése mellett döntünk.


IT outsourcing előtt ezekre a kérdésekre érdemes válaszolni

  • Mennyire a cég főtevékenységéhez kötött a feladat?
  • Mekkora az időkeret, amit rászánhatunk?
  • Mekkora a költségkeret?

Ha olyan fejlesztésről van szó, amely speciális területen egészíti ki a munkánkat (például e-kereskedelmi megoldások), ráadásul szempont az ár és az időtényező is, akkor jobban járhatunk a kiszervezéssel. Így gyorsan, már bevált megoldásokból kiindulva, költséghatékonyan készíthetik el a fejlesztést számunkra külsős szakértők.


Milyen szempontok szerint érdemes szoftverfejlesztőt választani outsourcinghoz?

Szoftverfejlesztő partner kiválasztásánál fontos, hogy a legújabb technológiát alkalmazza, felkészült munkatársakkal rendelkezzen, és rövid határidővel tudja biztosítani számunkra. Lényeges, hogy komplex szolgáltatást nyújtson, rugalmasan tudjon alkalmazkodni az igényeinkhez, ami az erőforrások időközbeni bővítését is jelentheti. 

Szükségünk lehet segítségre az erőforrás szükséglet felméréséhez is, így praktikus, ha a szoftverfejlesztőtől az ehhez szükséges tanácsadási szolgáltatást is megkapjuk. 

A LogiNet ezeket az igényeket lefedi. Erőforrás kiszervezésben több éves tapasztalattal rendelkezik, 90 főnél több IT szakemberből álló csapatának köszönhetően számos kompetenciát tud lefedni. Ide sorolható a frontend fejlesztő, backend fejlesztő, PHP fejlesztő, Java fejlesztő, Symfony fejlesztő, szoftvertesztelő, mobil app fejlesztő (iOS fejlesztő, Android fejlesztő), UX designer, Business Analyst, IT tanácsadó.

Többféle erőforrás kiszervezés megoldásra van lehetőség: dedikált csapat a projekthez (a csapatban megtalálható backend, frontend fejlesztő, UX/UI designer, QA, business analyst, project manager), egy-egy fejlesztő a hiányzó kompetenciáik lefedéséhez, end-to-end szoftverfejlesztés (IT szakembereket biztosítása az IT projekt teljes folyamatához, az ötleteléstől a megvalósításig és a folyamatos karbantartásig).


A LogiNet outsourcing projektjei

Vodafone Portal

Közel egy éves fejlesztést követően 2021 nyarán élesedett a Vodafone weboldalának újítása, a New Portal, amelyhez a LogiNet outsource szolgáltatást biztosított egy nagyobb létszámú frontend és backend fejlesztői csapattal. 

A LogiNet 2009 óta támogatja agilis együttműködés keretében fejlesztési szolgáltatással, partnerként a Vodafone-t, többfős teljes csapat, backend, frontend fejlesztők, business analyst, UX designerek, researcherek részvételével. 

A feladatok széleskörűek voltak, tartalmazta a Vodafone Portal fejlesztést Liferay alapokon, Vodafone New Portal Vue.js alapokon való létrehozását, webshop működtetését, integrációk elkészítését.

Graphisoft mobil projekt

A Graphisoft az ArchiCAD építészeti tervezőszoftver fejlesztéséhez folyamatosan igénybe veszi a LogiNet szakembereinek kimagasló szakértelmét. A webes megoldások mellett a mobil projekteknél (BIMx mobil app) is kollaborál a cég fejlesztőivel.

A fejlesztésben a LogiNet részéről iOS és Android senior fejlesztők; Senior Java és Java fejlesztők, Senior frontend fejlesztő vett részt. 


Az IT outsourcing, azaz a szoftverfejlesztés kiszervezése hatékony megoldás a cégeknek


Szerezzen versenyelőnyt vállalkozása igényeire szabott mobil applikációval, webáruházzal, céges platformmal, egyedi szoftverfejlesztéssel! Szervezze ki a feladatokat az e-kereskedelemi megoldások hazai szakértőjével, a LogiNettel! Ajánlatért keresse munkatársainkat központi elérhetőségeinken!
A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.