Mi az MVP? Miért érdemes alkalmazni a szoftverfejlesztésnél?

MVP fejlesztés: indulj gyorsan, érd el a célközönséged egy új digitális termékkel

Az MVP (Minimum Viable Product), ami magyarul a leggyorsabban elkészíthető első üzemképes prototípusként fordítható le, általában a startupok kapcsán kerül szóba. Mi is pontosan az MVP, miért érdemes ezzel piacra lépni, ha új webes vagy mobil alkalmazás fejlesztésébe szeretnénk belevágni? Hogyan alkalmazza a LogiNet az MVP szemléletet a szoftverfejlesztésnél? Cikkünkben erről lesz szó.


Mi az MVP jelentése?

Ha szó szerint szeretnénk lefordítani az MVP-t, akkor “minimum életképes terméket/szolgáltatást” kapnánk. Egy olyan termékről van szó, amely bár egyszerűbb felépítésű, de rendelkezik azzal a minimális funkcionalitással ami bevezethetővé teszi a potenciális célközönség számára. A hangsúly itt a gyorsaságon, a tesztelhetőségen, a további fejleszthetőségen van.


Kiknek érdemes MVP megoldásban gondolkodniuk?

Egy startup nem engedheti meg magának, hogy szűkös büdzséjéből egy teljesen kidolgozott digitális terméket vigyen piacra, ami egyrészt nem biztos, hogy sikeres lesz, másrészt hosszú hónapokat kell várnia arra, amíg elkészül a szoftvere. A vállalkozás sikere ugyanis nagyrészt a gyorsaságától függ: egy aktuális ügyféligényre kell minél gyorsabb és hatékonyabb választ adnia, még mielőtt a versenytársak feleszmélnének.

Emellett az is kulcsfontosságú, hogy a terméke lefedje a valós ügyféligényeket. Ha mindjárt az elején kiderül, hogy a digitális megoldás iránt nincs érdeklődés, akkor nem csupán a további tőkebefektetésről mondhat le, hanem esélye sincs arra, hogy a termékét módosíthassa, tökéletesíthesse. A teljesen kidolgozott termék elkészítése miatt ugyanis nagy eséllyel megcsappantak a tartalékai.

Az MVP megoldás azonban nem csak a startupok számára előnyös. Egy nagyvállalatnak, amely a startupokra jellemző rugalmassággal fejlesztene, gyorsan piacra lépne egy már bevétel termelésére is alkalmas új webes vagy mobil alkalmazással, ugyancsak érdemes ezt az utat választania.


Szoftverfejlesztés MVP szemlélettel

Az MVP megoldás lehetőséget ad arra, hogy a startup, illetve a nagyobb vállalat gyorsan elkészíthesse új webes vagy mobil alkalmazásának kezdetleges prototípusát, amely a potenciális felhasználók problémáira már megoldást kínál.


Az MVP fejlesztés előnyei

Gyors piacra jutás

A rövidebb fejlesztési ciklus azt jelenti, hogy az MVP-vel gyorsabban piacra juthatnak a vállalkozások, mint a versenytársaik. Ez elég időt adhat nekik ahhoz, hogy megteremtsék a piaci rést, megalapozzák a márka hírnevét. Ezáltal megszerezhetik első ügyfeleiket, gyorsabban elkezdhetnek bevételt termelni, illetve a visszajelzések alapján tovább tökéletesíthetik a terméket. A Facebook, a Dopbox, az Airbnb, az Uber, vagy épp az iPhone kiváló példai annak, az MVP-vel való elindulás hová fejlődhet.

A célközönség igényeinek lefedése

Az MVP fontos eszköz a potenciális felhasználók visszajelzéseinek elemzéséhez. Ez alapján olyan módosításokat, további funkciók kifejlesztését kezdheti meg a vállalkozás, amelyre lehet, hogy kezdetben nem is gondolt. Ez még jobban segíti abban, hogy a felhasználók igényeire szabott digitáláis terméket alkosson, a jövőbeli fejlesztések további hozzáadott értéket képviseljenek az ügyfelek számára.

A kockázat minimalizálása

Az MVP bevezetésének egyik legjelentősebb előnye a kockázat minimalizálásának lehetősége. Egy sikertelen termékbevezetéssel időt, pénzt és erőforrásokat pazarol el a vállalkozás, emellett a jövőjét is megpecsételheti: a potenciális befektetők, illetve ügyfelek már kedvezőtlenül ítélik meg a céget.

Az MVP-vel a megcélzott ügyfélkört “tesztelheti” a cég, a visszajelzések alapján pedig gyorsan módosíthat, még azelőtt, hogy komolyabb összegeket fordítana szoftverfejlesztésbe, vagy marketingbe.

Kisebb költségigény

Egy MVP megoldást kisebb büdzséből elő lehet állítani, mint egy „teljes értékű” digitális alkalmazást. Ha esetleg nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, akkor a vállalkozás még azelőtt lezárhatja ezt a projektjét, hogy komolyabb veszteségeket realizálna.

Fókuszban az alap funkciók

Az MVP lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy az alap funkciókra koncentráljanak. Arra kényszeríti őket, hogy már a kezdetektől fogva priorizálják a lényeges dolgokat: ahelyett, hogy minden felmerülő funkciót lefejlesztenének, csak a legfontosabbakkal induljanak.

Nem az számít ugyanis, hogy mennyi mindent tud egy termék, az alap felépítésének, a “core funkcióknak” és a felhasználói élményének kell megfelelőnek lennie ahhoz, hogy az ügyfelek hosszú távú elégedettségét biztosítsa.

Továbbfejleszthetőség

Mivel az MVP alkalmazással piacra lehet lépni, így esély van további befektetőket szerezni a projekthez, és ezzel a terméket továbbfejleszteni.


A sikeres MVP szoftverfejlesztési folyamat feltételei

Fontos, hogy a vállalkozás eltalálja azokat a „core feauture”-öket, tehát alap funkciókat, amelyek megoldást jelentenek a potenciális felhasználói kör problémájára. Ehhez fontos a kompromisszumkészség, a funkciók közötti priorizálás, a rugalmasság.

A LogiNet új digitális termék fejlesztéséhez Service Design validációs módszereket, igényfelmérést és rendszertervezést tartalmazó szolgáltatáscsomagja épp ehhez nyújt segítséget a vállalkozások számára. A szoftverfejlesztési folyamat első lépéseként a cégek kialakíthatják az üzleti koncepciójukat egy digitális termék elkészítéséhez, illetve lehetőséget nyújt arra, hogy a már előzetesen elkészített koncepciót user tesztek, interjúk és elemzések segítségével validálhassák. IT tanácsadóink, rendszertervezőink segítenek a minimálisan szükséges MVP funkciókör (MVP scope), valamint a backlogba kerülő funkciók meghatározásában.

Ez a folyamat 4-6 hetet vesz igénybe, ám megfelelő alapot nyújt ahhoz, hogy a vállalkozás MVP-je akár 12 hét alatt elkészülhessen.

Ebben az akár 12 hetes megvalósítási szakaszban elkészülnek az új egyedi digitális alkalmazás alap funkciói, és a szükséges integrációk. A LogiNetnél a projekt ebben a szakaszában UX, UI designerek, fejlesztők, IT tanácsadók, projekt managerek, tesztelők vesznek részt. A minél gyorsabb induláshoz erős ügyfél oldali dedikáció is szükséges.

Olvass tovább arról milyen feltételek szükségesek egy új alkalmazás készítésénél a fejlesztő partner és az ügyfél részéről a gyors és sikeres go-to-markethez!


Az indulást követően support csapatunk végzi a már elkészült MVP alkalmazás karbantartását, üzemeltetését, és továbbfejlesztését a backlogba került funkciókkal, vagy új igényekkel.


A LogiNet MVP szemléletű digitális termékfejlesztés projektjei

Ismerd meg a LogiNet projektjeit, ahol MVP fejlesztést végeztünk.

Szoftverfejlesztés MVP szemlélettel


Új digitális alkalmazás fejlesztésben, fintech, healthtech startup megoldásban gondolkodsz? Webfejlesztő cégként teljes körű IT szolgáltatást nyújtunk, a tervezéstől a megvalósításon át az üzemeltetésig és supportig. Segítünk a céged igényeire szabott szoftver termék fejlesztésében. Keresd munkatársunkat ingyenes konzultációért!