Digitális pénzügyek: jönnek az öt másodperces utalások

Kiváló lehetőségeket nyújt a kereskedők számára a július elsejétől életbe lépő azonnali fizetési rendszer

2019-03-28

A ma ismert pénzügyi tranzakciókat alapjaiban változtatja meg a 2019. július 1-től, a PSD2 (az Európai Unió második pénzforgalmi irányelv) részeként életbe lépő AFR (azonnali fizetési rendszer).

Az információtechnológia fejlődése számos iparágban lehetővé tette új üzleti modellek kialakulását, megváltoztatta a fogyasztói szokásokat. A PSD2 – amelyet 2018 januárjában emeltek át a hazai joganyagba – az Európai Unió második pénzforgalmi irányelve, amelynek célja, hogy kedvező környezetet teremtsen a digitális pénzügyi szolgáltatások fejlődéséhez és támogassa új szolgáltatók belépését a pénzügyi piacokra.


Kiket érint?

Az irányelv nagy változást hozhat a bankszektorban: a bankoknak kiélezettebb versenyt, a fintech cégeknek könnyebb piacra lépést, az e-kereskedőknek kiváló lehetőségeket, a fogyasztóknak pedig egyszerű és gyors megoldásokat pénzügyeik kezeléséhez.


A bankszámlák között megvalósuló direkt fizetés

A digitális pénzügyek új korszakának egyik legkézzelfoghatóbb újítása az AFR, azaz azonnali fizetési rendszer, amely egy szupergyors, a bankok közötti pénzforgalmat bonyolító új digitális infrastruktúra. A rendszer egész évben, éjjel-nappal, a hét hét napján működik: 2019. július 1-jétől a bankoknak az egyedi, belföldi tízmillió forint alatti átutalást 1-2 másodpercen belül (de maximum 5 másodperc alatt) kell eljuttatnia a kedvezményezett bankszámlájára oly módon, hogy az azonnal felhasználható legyen. A fizetés ún. elsődleges (bankszámla) és másodlagos azonosítók (például e-mail cím, telefonszám, rendszám stb.) révén a bankszámlák között közvetlenül valósulhat meg.


Azonnali B2C és B2B tranzakciók

A bankkártyával szemben is jelentős versenyelőnyt jelent, hogy a kereskedő bankszámlájára is már 5 másodpercen belül megérkezik a tranzakció összege, így javítva a kereskedők likviditását. A vállalatok közötti tranzakcióknál is fontos szerepe lesz az azonnaliságnak, hiszen az ilyen jellegű, nagy összegű tranzakciók nem korlátozódnak csupán a jelenlegi banki nyitvatartási időre, gördülékenyebbé válhat az üzletmenet is. Az új rendszer – a megfelelő ráépülő szolgáltatásokkal kiegészítve – fontos mérföldkövet jelent: Magyarország nagyot lép a készpénzhasználat csökkentése irányába.


3 milliós magyar felhasználói bázist érint az AFR

A GKI Digital előrejelzése szerint az új fizetési alternatíva hazánkban egy 3 milliós piacra lép be, azon belül is vélhetően egy szűkebb, 1,9 milliós felhasználói bázist tud a leghatékonyabban megszólítani: ők azok, akik interneteznek, használnak okostelefont, rendszeresen vásárolnak online, valamint alkalomadtán használták már kártyájukat a digitális térben.

Források:
GKI Digital; IT Business; Fintechzone; Portfolio.hu

 

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.