Webfejlesztés: mire figyelj egy projekt élesítése előtt?

Az előre elkészített ütemterv hasznosnak bizonyul a váratlan helyzetekben

A fejlesztési folyamat egyik legfontosabb pillanata, amikor a weboldal vagy applikáció élesítésére kerül sor. Váratlan helyzetek, mint például egy téves szerver konfiguráció vagy tűzfal-probléma, azonban a legalaposabb előkészületek ellenére is előfordulhatnak, ezek pedig az élesítés csúszását okozhatják. Hogyan lehet mindezt kiküszöbölni? Anyagunkból kiderül, miért nem hiányozhat a webfejlesztési folyamatból az élesítési terv.

A webfejlesztés legfontosabb pillanatát, azaz az élesítést könnyen tönkreteheti egy apró, váratlan hiba. Előfordulhat egy téves szerver konfiguráció vagy tűzfal-probléma, avagy a elérhetetlenné válik a weboldal. A csúszás okozta bosszúság mellett ráadásul forgalomvesztés is érheti a céget, hiszen például az elérhetetlenné vált webshopban nem realizálható eladás.


Webfejlesztési projekt: fontos az ellenőrzési folyamat

A sikeres webfejlesztés egyik alapja, hogy tisztázva legyen: az adott webapplikációhoz megírt szoftver milyen ellenőrzési folyamatot (code review) követően haladhat tovább az élesítési folyamaton. A minőségbiztosítási rendszer garantálja, hogy a fejlesztéseket még a tesztelési fázis során ellenőrizzék, az esetlegesen felmerülő hibákat, bugokat kijavítsák. A tesztelési forgatókönyvben konkrét lépéseken keresztül sorra kell venni az adott webshop vagy alkalmazás funkcióit, illetve megvizsgálni, hogy minden a specifikációnak megfelelően működik-e.

Az alapos tesztelés mellett a rendszer élesbe állítását megelőzően több alkalommal konzultál a megrendelők rendszerüzemeltetőivel, körüljárjuk a különböző rendszerintegrációs kérdéseket, többek között a domainek átirányítását.

A webáruház élesítésére pedig csak abban az esetben kerül sor, ha minden a tervek szerint alakul.


Így kezeld a váratlan helyzeteket

A gondos felkészülés ellenére is adódhatnak problémák, amelyek általában a különböző rendszerek integrációjával, tűzfal- és hozzáférési kérdésekkel, valamint elfelejtett jelszavakkal vannak összefüggésben. Fontos, hogy a webfejlesztő cég ezekre a helyzetekre is felkészüljön, és az adott projekt kockázatait előre felmérje és értékelje. Az élesítési terv részeként előre összeállított priorizációs lista alapján világosan lehet ugyanis látni, hogy váratlan helyzetek esetén a rendszer mely pontján, mely munkatársnak, mikor és milyen mélységben kell beavatkoznia annak érdekében, hogy a rendszer a kívánt határidőre élesben elérhető legyen a felhasználók számára.

Az élesítési ütemtervet monitorozva folyamatosan követhető a haladás, az egyes részfeladatok státusza, valamint az is, hogy az esetleges csúszások milyen lépéseket tesznek szükségessé. A dokumentumban rögzítik a stakeholderek és kulcsszereplők elérhetőségeit.

Nagyon fontos, hogy a stresszhelyzetben azonnal lehessen reagálni,a telefonszámok egyeztetése se a problémák előfordulásakor történjen meg, nem beszélve arról, ha éppen akkor derül ki, hogy a keresett személy éppen szabadságon van.


Mikor kell a régi rendszert visszaállítani?

A kezeletlen élesítési problémák, a hosszú órákon át elérhetetlen weboldalak a presztízsveszteség mellett anyagi veszteséget is jelentenek a vállalatoknak. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy az ütemtervben előre meghatározzuk azokat a pontokat, amelyeknél a kockázatok mérséklése, valamint a profit érdekében időlegesen vissza kell állítani a régi rendszert: ilyen esetben beszélünk visszaállítási tervről (roll-back plan).

Az élesítési folyamatok azonban csak kis százalékban végződnek visszaállítással: ilyen esetekben az ügyféllel közösen újabb élesítési időpontot kell a szoftverfejlesztőnek kitűzni, és az újabb élesítésre készülve a tapasztalatokkal és a megoldott kérdések leírásával bővíteni az élesítési tervet és a visszaállítási tervet is. Az ismételt élesítést egy rendkívül aktív support-időszak követi, a rendszer nagyon gyakran éjjel-nappali fejlesztői ügyeletet is kap.


Nem érdemes spórolni az élesítési terven az IT-projekteknél

Az élesítési terv megléte a cégek számára megtérülő befektetést jelent. A LogiNetnél minden projekthez élesítési terv készül: a partnereinkkel közösen, előre tervezett élesítési folyamat garantálja, hogy a projektmegvalósítás ebben a szakaszában is minden gördülékenyen történjen. A projektekre dedikált csapatoknak és hosszú távú tapasztalatainknak köszönhetően gyorsan és pontosan reagálunk a váratlan helyzetekre, kezeljük a felmerülő problémákat.


A webfejlesztési projekteknél lényeges az élesítési terv


Milyen módszertannal dolgozik a LogiNet, hogy a legjobb eredményeket érjük el a projektmegvalósítás során? Hogyan segíthet az igényfelmérés szolgáltatásunk az ideális online platform kiválasztásában.
Itt megtalálod a válaszokat a kérdéseidre!
>>> Agilisen a LogiNetnél
>>> Mit érdemes átgondolni mielőtt webshop fejlesztésbe kezd?
A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.