Agilisen a Loginetnél: módszertanok a gyakorlatban

A LogiNetnél minden projekt egyedi, a feladat paraméterei alapján támogatjuk partnereinket

Rugalmasság, dinamizmus, hatékonyság – a LogiNetnél számos projektet valósítunk meg agilis szemléletben, fejlesztési módszereinket azonban minden esetben ügyfeleinkhez és projektjeinkhez igazítva választjuk ki.


Fejlesztési koncepciók és módszertanok

Bár sokan azt gondolják, hogy az agilis módszertanok a közelmúltban jelentek meg a szoftverfejlesztő cégeknél, a kereteket már egy 1986-ban megjelent könyvben lefektették, ebből kiindulva tíz évvel később született meg az első – ma már agilisnek nevezett – fejlesztési módszer, a Scrum. A 2001-es  Agile Manifesto alapvető értékei (más rendszerezés szerint 12 pontja) szerint az agilis gondolkodás alapját a gyorsaság, a változásra való reagálási képesség, az egyének és a csapat képességeibe és motivációjába vetett bizalom, a működő terméknek, mint a siker egyetlen mércéjének az elismerése jelenti. A módszertan középpontjában a 2–4 hetes sprintekből álló folyamat van, a termékfejlesztés iránya menet közben könnyen változtathatóvá válik, gyors piaci reagálást tesz lehetővé.

Az agilis megközelítésmódok előtt a fejlesztési folyamatokat nagyrészt a lépésről–lépésre szemlélet jellemezte. Dr. Winston W. Royce, a klasszikus vízesés-modell megálmodója szerint a szoftverfejlesztési projekteket két nagy részre – elemzésre és megvalósításra –, a szakaszokat pedig további etapokra kell bontani. A termék rendkívül precízen megtervezett, a projekt a konkrét fejlesztést megelőzően szinte kész van a résztvevők fejében, pontosan tudják, hova kell eljutniuk. Az egyik lépést követi a másik, a folyamat ilyenkor kevésbé rugalmas, nagy scope (azaz fejlesztési terület) esetén problémássá, nehezen kezelhetővé válhat.


Hogyan dolgozunk a LogiNetnél? Agilis…

Személyre és projektre szabott megoldásaink alapvetően agilis környezetben születnek: munkatársaink kompetenciáikat és tudásukat egymással megosztva, kreatívan és a megoldásra fókuszálva dolgoznak. Fejlesztőink jól alkalmazkodnak a projektek változó prioritásaihoz, a piaci igényekhez. A LogiNetnél képesek vagyunk a kísérletezésre, az eredményeket összevetjük tapasztalatainkkal és az ügyfelekkel közösen döntünk arról, hogy merre induljunk tovább, több kaput is nyitva hagyunk a megoldásra. Az agilis megközelítés sprintjeire támaszkodva reális határidőkkel dolgozunk, a fejlesztési időintervallum jól és pontosan tervezhető, így a kockázatok is könnyebben kezelhetők.


 … és / vagy klasszikus módszertan?

A vízesés-modell alapelvei szerint az a csapat lesz igazán hatékony, amely jól körülhatárolható szabályok és eljárások szerint dolgozik. Referenciáink között megtalálhatóak azok a projektek is, amelyeknek kisebb méretű scope-ja a klasszikus módszertanban működött igazán: a rendszer- és szoftverkövetelmények, a tesztelési és élesítési fázisok egymásutánisága csapatunk klasszikus szervezését kívánta. A módszer egyik előnye, hogy pontosan tudjuk, milyen terméket kívánunk létrehozni, hova szeretnénk eljutni. Ez a „lekerekítettség” azonban nem minden projektnél alkalmazható, ilyen esetben megalapozottan döntünk olyan agilis vagy hibrid módszertan mellett, amelyben a termékfejlesztés iránya szabadon változtatható lesz.


Miért érdemes a LogiNetet választani?

Csapatunk olyan innovatív megoldásokat szállít, amelyek hozzájárulnak ügyfeleink elégedettségéhez, üzleti céljaik eléréséhez. Vállalatunk egyik alapelve, hogy minden projekt egyedi, minden esetben az adott feladat paraméterei döntik el, hogy csapatunk milyen módszertannal (agilis / klasszikus vízesés), milyen humánerő-forrással (senior és junior tervezők, UX-specialista, business analyst, tesztelő) és milyen technológiákkal dolgozik.

Ha Ön is kíváncsi arra, hogy leendő projektjéhez milyen szakértelemre van szükség; ha érdekli, hogy költségvetésében hogyan tervezheti leendő digitális szolgáltatását, és ha profi igényfelmérésre és tanácsadásra van szüksége – vegye fel velünk a kapcsolatot!

 

Források: TOPdesk | hwsw.hu | inf.elte.hu

Agilisen a Loginetnél
Dolgozzunk együtt!